Peuteropvang locatie Eigenwijs

Kinderen mogen op de peuteropvang starten wanneer ze twee jaar en drie maanden zijn. Bij Peuteropvang Eigenwijs bieden we peuters de mogelijkheid om zich in een veilige omgeving te ontwikkelen. Dit doen zij in groepsverband met hun leeftijdsgenootjes.

Je vindt onze Peuteropvang op onze locatie Eigenwijs naast de brandweer aan de Europaweg 6 in Woudenberg, waar we werken met de VVE-methode Piramide, waarbij de ontwikkeling van de peuter centraal staat. Voor alle kinderen, dus ook voor de kinderen die meer uitdaging nodig hebben en de kinderen die extra ondersteuning kunnen gebruiken. De VVE-methode Piramide houdt in dat onze dag volgens een vaste structuur verloopt en we werken met thema’s. Kinderen leren de structuur van hun dagdeel herkennen en vinden daar houvast in. Ook de thema’s verlopen volgens een vaste volgorde. Het zijn blokken van vier weken. De eerste week oriënteren we ons op het thema. Wat hoort hier allemaal bij? De tweede week staat demonstreren centraal. In de derde week gaan we de kennis van de kinderen verbreden en in de laatste week staat het verdiepen van de kennis centraal.

Ieder thema werkt aan verschillende ontwikkelingsgebieden, onder andere denkontwikkeling, motorische ontwikkeling, creatieve ontwikkeling, taalontwikkeling en de sociaal-emotionele ontwikkeling komen aan bod. In deze folder kun je meer lezen over Piramide.

Op de groep is het thema altijd terug te zien in de verschillende hoeken, in de liedjes die we zingen, de activiteiten die we ondernemen en de knutsels die we maken. Ook staat ieder thema een nieuw woordpakket centraal.

De peuters (2-4 jaar) komen 1 of 2 keer per week op twee vaste dagdelen naar de peuteropvang. De peuters hebben op deze dagdelen in ieder geval één dezelfde leidster. Op de peutergroep bestaan de groepen uit maximaal 16 peuters per groep. De groepen bestaan uit kinderen van de leeftijd twee tot vier jaar. ’s Ochtends komen de kinderen van 2 jaar en ’s middags zijn er kinderen van 3 jaar. We werken met vaste rituelen en regels op de peutergroep. Tussen 08.00 en 12.00 uur hebben we de peuters van 2 jaar en in de middag van 12.30 tot 16.30 verwelkomen we de peuters van 3 jaar.

Beleven in plaats van ‘bezigheidstherapie’

Het is belangrijk om te weten dat belevenissen en ervaringen centraal staan bij Piramide. Simpele plak-en-knipwerkjes komen dan ook veel minder voor dan op de traditionele peuterspeelzaal. Daarvoor in de plaats komen wel springen in bergen met bladeren, met je vingers in de verf om te voelen hoe dat is en wandelingen door de wijk om het thema verkeer tot leven te brengen.

De eerste dag

Veel kinderen (en ouders 😉) vinden de eerste dag op de peuteropvang toch een beetje spannend. Daarom mag je de eerste dag wat later komen, zodat jullie niet in de drukte binnenkomen. Je kunt je kind even op weg helpen om vervolgens afscheid te nemen. Het kan zijn dat je kindje gaat huilen of boos wordt, dit gebeurt vaker. Een van ons houdt je kindje dan even extra in de gaten de eerste dagen. Als het echt niet gaat, dan bellen we of je om hem of haar weer komt halen. Wanneer kinderen veel moeite hebben met wennen, dan breiden we de tijd dat het kind op de peutergroep is langzaam uit.

Inschrijven en intakegesprek

Heb je je kindje al bij ons ingeschreven? Dan nemen we contact met je op net voor jouw peuter deze leeftijd van 2 jaar bereikt of wanneer er plek is voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek kom je alvast een kijkje nemen op de peuteropvang. Je peuter mag gewoon mee en kan alvast even wennen aan de locatie en de andere kinderen. In het intakegesprek vertellen wij wat meer over onze peuteropvang en horen we graag meer over jouw kindje. Na dit gesprek kan je kindje snel starten op onze peuteropvang! Mocht je je kindje nog niet ingeschreven hebben ga dan naar onze pagina “Inschrijven“.